imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Розвиток українсько-польських взаємин

 

5 грудня 2016 р. Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Пан Ян Пєкло мав честь запросити на привітальний прийом представників науково-освітньої сфери. Серед запрошених - відомі науковці-полоністи України, викладачі польської мови, представники полонійних організацій Києва.

Відкрив цей поважний захід Радник Міністр, Заступник Посла РП в Україні Рафал Вольський, який відзначив вагомість співпраці обох держав у сфері науки та освіти, що має добрі традиції та перспективи. Пан Радник-Міністр наголосив також на важливості офіційного візиту до Республіки Польща президента України Петра Порошенка, який відбувся 2 грудня 2016 р.

Непересічною подією офіційного візиту до Варшави стала зустріч Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Польща Анджея Дуди з представниками інтелектуальної еліти Польщі, науковцями та діячами культури. Було досягнено домовленості і про необхідність подальшого розвитку наукових зв'язків між Україною та Польщею. Польща завжди підтримувала і буде підтримувати Україну в її європейському виборі.

Пан Рафал Вольський відзначив плідну співпрацю українських науковців та освітян з Посольством Республіки Польща в Україні, висловивши щиру підтримку та привітавши всіх запрошених з прийдешніми Різдвяними святами.

Знаковою подією привітального прийому стала участь у ньому Міністра науки та освіти п. Лілії Гриневич. Пані Міністр представила широку картину співробітництва обох країн в науково-освітній сфері. Вона підкреслила, що в Україні створено всі умови для вивчення польської мови та культури, а також наголосила на необхідності українсько-польських спільних досліджень, проектів та розвитку науково-освітнього співробітництва. Завдяки підтримці Республіки Польща більшість студентів України отримали можливість для стажування та навчання в польських університетах.

На згаданому заході також був присутній заступник Міністра освіти та науки України п. Володимир Ковтунець, який у своєму виступі наголосив на важливості участі українських та польських науковців у міжнародному проекті «Горизонт».


Приємно відзначити, що Посольство Республіки Польща в Україні постійно підтримує науковців та діячів освіти й культури України. Так, розвитку українсько-польського співробітництва між ІМФЕ імені М.Т.Рильського НАН України та Інститутом мистецтв Польської Академії Наук сприяє Польський Інститут в Києві і особисто його директор п. Ева Фігель, яка всіляко допомагає у здійсненні книгообміну між українським та польським інститутами.

У Києві відкрилося Представництво ПАН, яке також сприяє реалізації нових спільних проектів, особливо в технічній сфері та в подоланні екологічних катастроф, зокрема після аварії на ЧАЕС.

Слід відзначити, що ІМФЕ імені М.Т.Рильського є одним з найбільших в Україні центрів дослідження в галузі полоністики у сфері фольклористики, етнології, мистецтвознавства. З ініціативи його директора - академіка Ганни Скрипник було видано польські спецвипуски часописів «Народна творчість та етнологія», «Студії мистецтвознавчі», 3 випуски збірника наукових праць «Українсько-польські культурні взаємини». Сьогодні продовжують реалізовуватись спільні українсько-польські наукові проекти з Інститутом археології та етнології ПАН. На привітальний прийом було запрошено завідувача відділу української і зарубіжної фольклористики ІМФЕ імені М.Т.Рильського НАН України, заслуженого діяча культури РП - Л.Вахніну, яка є дослідником українсько-польського порубіжжя, поляків України та координатором багатьох наукових проектів.

Увага до українських науковців Посольства Республіки Польща в Україні набуває особливої актуальності в нелегкий для українських вчених час, коли Національна академія наук України виборює своє право на подальший розвиток наукового потенціалу.

 

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич виступає на привітальному прийомі для учасників науково-освітньої сфери в Посольстві Республіки Польща в Україні

 

Учасники привітального прийому: Рафал Вольські - Радник Міністр, Заступник Посла РП в Україні; Лілія Гриневич - Міністр освіти та науки України; Лариса Вахніна, завідувач відділу української та зарубіжної фольклористики ІМФЕ імені М. Т. Рильського НАН України; Емілія Ясюк - керівник Реферату - радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства РП в Україні.

 

Серед учасників привітального прийому: Антон Стефанович - Голова Спілки поляків України; Рафал Вольський - Радник Міністр, Заступник Посла РП в Україні; Лілія Гриневич - Міністр освіти та науки України; Емілія Ясюк - керівник Реферату - радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства РП в Україні; Лариса Вахніна - завідувач відділу української та зарубіжної фольклористики ІМФЕ імені М. Т. Рильського НАН України.