imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Всеукраїнська ювелірна та емальєрна виставка
«КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі»
(15.11.2018 - 14.12.2018)

 

15 листопада 2018 р. в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (далі - НМУНДМ) відбулося відкриття другої Всеукраїнської виставки ювелірного та емальєрного мистецтва України «КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі», що є продовженням виставкового арт-проекту, започаткованого в 2014 р. за активної ініціативи його ідейного натхненника - відомого ювеліра та емальєра Віталія Хоменка.

 

 

Відкриття другої виставки «Квадра-міні-метал», у якій взяли участь 29 художників-ювелірів та емальєрів з різних міст України, стало можливим завдяки підтримці керівництва та співробітників Музею на чолі з директором пані Людмилою Строковою. На виставці можна побачити не лише ювелірні прикраси, але і станкові роботи - міні-емалі, об'ємно-просторові композиції, а також твори з колекції НМУНДМ, подаровані авторами після персональних виставок у музеї.

Метою арт-проекту «КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі» є презентація сучасного стану розвитку авторського ювелірного та емальєрного мистецтв в Україні на початку ХХІ століття, а також дослідження та популяризація цієї царини в культурно-мистецькому просторі. Новітня концепція художньої творчості закумульована в понятті «авторське мистецтво» (робота одного автора над твором від задуму до його матеріального виконання), яке, увібравши художні ознаки унікальності кожного ювелірного твору, стало визначним критерієм для митців. На виставці «КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі» (2018) представлено різні за стилістикою твори, що репрезентують творчість як уже відомих, так і молодих художників. У складних пластичних та технологічних пошуках, стилізаціях природних форм, декорі створених сучасними ювелірами творів специфічно виявляється осмислення багатьох філософських проблем, що постали на порозі нового тисячоліття - епохи глобалізації, складних пошуків нових шляхів осмислення людиною себе, природи, життя та прагнення до самореалізації в сучасному світі.

Кінець XX - початок XXI століття - час відродження техніки гарячої емалі та художнього розвитку емальєрного мистецтва України сучасними художниками, що виявляється не лише у використанні її в оздобленні ювелірних виробах, а й у розвитку емалі в формах декоративних панно. На виставці «КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі» (2018) представлено мистецький доробок провідних вітчизняних емальєрів. Різні за образно-стильовим звучанням, ці твори є свідченням широких можливостей застосування художньої емалі, високого професіоналізму майстрів та сучасного стану розвитку техніки гарячої емалі у декоративному мистецтві України.

Спадкоємність передачі досвіду молодшому поколінню є невід'ємною умовою збереження й розвитку культурного надбання народу. Нинішня виставка - не лише репрезентація творчості сучасних художників ювелірного та емальєрного мистецтва, які виявили бажання бути побаченими і так би мовити - почутими за допомогою своїх творів, також це робота з метою представлення та популяризації цих царин серед майбутніх фахівців - художників та дизайнерів. Задля цього відвідати виставку та тематичні заходи (творчі зустрічі з художниками, презентації, майстер-клас та виступи) у рамках виставки було запрошено студентів Київського національного університету технологій та дизайну (далі - КНУТД) , Київського університету імені Бориса Грінченка та Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука (далі - КДАДПМіД).

Свято початку виставки відбулося в надзвичайно теплій атмосфері, відкрила вечір генеральний директор НМУНДМ Людмила Строкова, яка щиро привітала усіх присутніх художників, мистецтвознавців, організаторів та кураторів проекту, а також гостей заходу із відкриттям другої всеукраїнської виставки з проекту «КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі».

 

 

Вона запросила до слова відомого українського мистецтвознавця, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА під егідою ЮНЕСКО, наукового співробітника відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) Зою Чегусову, яка відзначила суспільне культурно-освітнє та популяризаторське значення даного проекту для розвитку українського декоративного мистецтва та подякувала організаторам виставки.

 

 

Ідейний натхненник та ініціатор даного арт-проекту, відомий ювелір та емальєр Віталій Хоменко у своїй промові закликав ювелірів працювати творчо, даючи таким чином поштовх до розвитку ювелірного та емальєрного мистецтв у сучасному культурному просторі України. Нині обдарована творча молодь робить успішні кроки на шляху свого становлення як митців - у різних галузях, проте існує ряд проблем, що пов'язані з прагматикою життя і які, власне, були у всі часи та диктують свої умови, проте у полі творчості залишаються справжні художники, його хранителі і творці, які рухають сучасне мистецтво вперед, та зокрема ще й таке неповторне, яким є ювелірне мистецтво.

 

Автор концепції арт-проекту, дослідниця ювелірного мистецтва України, вчений секретар ІМФЕ, кандидат мистецтвознавства Лілія Пасічник подякувала активним небайдужим митцям, які відповідально готувалися і спеціально до виставки створювали роботи, адже, на її думку, лише завдяки таким людям, які вірять у силу мистецтва, це мистецтво живе і розвивається. Науковець висловила сподівання, що проект «КВАДРА міні-метал» стане також тим осередком, де відбуватиметься обмін досвідом, арт-діалог та зростання теперішніх учнів, які завтра стануть досвідченими художниками-ювелірами і передала в дар бібліотеці музею від ІМФЕ свою монографію «Ювелірне мистецтво України XX - XXI ст.». 

 

 

Коротку інформацію про виставку у своєму зверненні до присутніх висловила куратор, завідувач відділу науково-дослідної та експозиційної роботи НМУНДМ Ольга Новодережкіна, яка також закликала художників бути свідомими своєї відповідальності у подальшому розвитку мистецтва.

 

 

Спеціальний гість заходу -декан факультету історії та теорії мистецтва Львівської національної академії мистецтв (далі - ЛНАМ), доктор мистецтвознавства, професор Ростислав Шмагало привітав усіх з відкриттям виставки та розповів про можливі шляхи співпраці з художниками в рамках роботи над його проектом «Енциклопедія художнього металу».

 

 

Після офіційної частини відкриття виставки всі присутні гості заходу мали можливість оглянути експозицію, розміщену на двох балконах другого поверху Музею, поспілкуватися та обмінятися думками стосовно сучасного стану та тенденцій розвитку мистецтва України.

 

  

 

Дружня атмосфера свята, що панувала навколо, сприяла знайомству численних студентів, які навчаються в профільних навчальних закладах, з уже досвідченими та визнаними митцями, що радо підтримують творчий запал та прагнення молоді стати художниками. Вишуканий музичний виступ, що супроводжував відкриття, віртуозно виконував на акордеоні Олег Микитюк - відомий український музикант та педагог Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.

 

 

 

Наступного дня, 16 листопада, у стінах Музею відбулися одразу два цікаві заходи, на яких були присутні студенти, художники, мистецтвознавці, музейні працівники та поціновувачі ювелірного мистецтва. Це презентація видання «Енциклопедія художнього металу. Художній метал України XX - XXI ст.» з проекту доктора мистецтвознавства Р. Шмагала, у рамках якого було опубліковано два томи з тритомника, присвяченого українському та світовому мистецтву художньої обробки металу. Вихід у світ цих праць - результат багатолітніх досліджень автора у цій царині, їхнє значення для вивчення та популяризації мистецтва України у світі є дуже вагомим. Науковець розповів про книгу та оголосив про те, що триває робота над доповненим перевиданням книг англійською мовою, закликавши митців долучитися до проекту.

 

 

По завершенні презентації відбулася творча зустріч «Час настав. Початок...» із відомим українським ювеліром, дизайнером, гемологом та гравером, переможцем низки міжнародних виставок-конкурсів Станіславом Дрокіним (м. Харків), ювелірна прикраса якого у 2018 році здобула гран-прі конкурсу «Artistar JEWELS». Художник дуже цікаво розповів про власний творчий шлях - багаторічні пошуки, експерименти та відкриття для себе давньоіндійського методу подвійного лиття Ганга-Джамна. Своє бачення сучасного стану та тенденцій розвитку ювелірного мистецтва в Європі із власного досвіду участі у міжнародних виставках С. Дрокін дуже інформативно висвітлив у слайд-презентації, викликавши жвавий інтерес серед присутніх на заході гостей, зокрема студентів.

 


У продовження ряду заходів у рамках виставки наступного дня, 17 листопада, відбувся майстер-клас «Мистецтво, народжене вогнем» художниці та викладача Київського університету імені Бориса Грінченка Олександри Барбалат (м. Київ), де, за попереднім записом, усі охочі мали змогу ознайомитися з чарівним світом гарячої емалі та спробувати власні сили у виготовленні підвіска в цій техніці. Учасники заходу під керівництвом О. Барбалат з надзвичайним захватом та ентузіазмом працювали над прикрасою, долучившись до творчого процесу.

 

 

Заключним днем заходів у Музеї в рамках проекту «КВАДРА міні-метал» стали творча зустріч з відомим українським художником Віталієм Хоменком та виступи-дискусії, що відбулися 23 листопада і стали завершальними подіями з циклу освітньо-творчих зустрічей. Провідний ювелір та емальєр, член Національної спілки художників України, активний ініціатор та організатор, учасник багаточисленних виставок, пленерів, творчих груп та мистецьких симпозіумів Віталій Хоменко (м. Київ) - художник-самородок, що сприймається класиком ювелірства в Україні і який зробив значний внесок у розвиток цього мистецтва - як своєю творчістю, так і організаційними ініціативами, зокрема, ставши ініціатором арт-проекту «КВАДРА міні-метал» та проведення першої виставки в 2014 р. Розмова з митцем відбувалася на тлі слайд-презентації його творів (прикрас, сувенірних виробів та емалевих панно), він розповів про важливу роль художника, закликаючи молодих митців бути вірними ідеям високого мистецтва, позбавленого догм та стереотипів, не забуваючи про ту багатющу національну культурну спадщину, яка в час тотальної глобалізації допоможе художникам віднайти власну творчу манеру та стилістику.

 


У виступі на тему «Сучасні тенденції розвитку дизайну ювелірних виробів у країнах Європи та Південно-Східної Азії» викладач КНУТД, президент асоціації «Союз ювелірів України» Дмитро Видолоб (м. Київ) представив присутнім своє бачення сучасного розвитку ювелірного мистецтва на прикладі світлин слайд-презентації, підготовленій на основі виставки в м. Мілан (Італія), яку він відвідав разом зі студентами у вересні цього року. Окрім нього, враженнями від поїздки поділилися викладач Марія Винничук та студентки навчального закладу Марія Шевченко та Каріна Немийнога.

 


Присутні на заході викладачі - Київського університету імені Бориса Грінченка (художниця Олександра Барбалат) і КДАДПМіД (художники Андрій Кулигін, Ілля Поп'юк) також поділилися своїми думками щодо сучасного стану вищої освіти в галузі дизайну ювелірних виробів та художньої освіти ювелірного спрямування, зокрема про існуючі проблеми та ймовірні шляхи їхнього вирішення. Зауважувалося, що подібні зустрічі, дискусії та комунікація між викладачами та студентами різних навчальних закладів є необхідними для цілеспрямованого та повномірного розвитку, позитивних зрушень, зокрема долучення до когорти українських художників нових імен митців, які наповнять цю царину української культури новим, сучасним звучанням. Крім того, куратори першої виставки «КВАДРА міні-метал» в 2014 р. передали по декілька примірників каталогу попередньої виставки бібліотекам вищих навчальних закладів для користування студентами профільних спеціальностей.

Таким чином, низка різних заходів, що відбулися в Музеї, були спрямовані на популяризацію мистецтва художньої обробки металів та емальєрного мистецтва, об'єднання художників та сприяння комунікації між художниками, викладачами та студентами навчальних закладів. Надалі така професійна творча дружба, безсумнівно, має всі шанси перерости в плідну мистецьку та освітню співпрацю у вигляді окремих спеціалізованих заходів та ініціатив. Ймовірно, у наступних виставках братимуть участь теперішні студенти, адже виставки є одночасно і своєрідним орієнтиром для подальшого поступу мистецтва України, і чудовим досвідом для кожного з митців на шляху розкриття власного творчого обличчя, і реальним віддзеркаленням тих процесів, що відбуваються в мистецтві та культурі.

Арт-проект «КВАДРА міні-метал. Ювелірне - мистецтво - емалі» є вагомим кроком для збереження, збагачення кращих традицій та подальшого розвитку ювелірного та емальєрного мистецтв України як неповторних та самостійних явищ сучасної української культури.

Виставка триватиме в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва до 14 грудня 2018 р., тож всі охочі відвідати експозицію мають чудову нагоду це зробити.

 

 

 

Лілія Пасічник
вчений секретар ІМФЕ,
кандидат мистецтвознавства