imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Міжнародна конференція
«Тема хвороби в історії літератури та культури
посттоталітарних країн Центральної та Східної Європи»
(06 жовтня 2020 р., Варшава)

 

06 листопада 2020 р. відбулась конференція «Тема хвороби в історії літератури й культури посттоталітарних держав Центральної та Східної Європи», яку організувала кафедра українознавства Варшавського університету. З програмою можна ознайомитись за посиланням:

http://ukraina.uw.edu.pl/node/759

Ідея провести конференцію була запропонована ще в минулому році, коли про коронавірус і ковід гадки не було, весною зустріч перенесли через карантин, і ось в режимі онлайн відбулося обговорення різних тем, які надзвичайно хвилювали і продовжують хвилювати людство.

Виступали науковці з Братислави, Вроцлава, Варшави, Кракова, Луцька, Києва, ділилися розвідками про різні часи і події. Серед озвучених доповідей були такі: «Християнський контекст мотиву сліпоти-прозріння в "Повісті минулих літ" і польських хроніках» (Оксана Вишневська, Луцьк); «Тілесна інвалідність та духовна інвалідність. Справа Касьяна Саковича у "Літосі" Петра Могили» «(Марія Янкова, Київ); «Хворе тіло - мертве тіло в сучасному українському сакральному мистецтві»; (Катажина Якубовська-Кравчик, Варшава); «Розповіді про хвороби та соціальну діяльність їх авторів на основі вибраних прикладів української популярної літератури» (Марта Замбжицька, Варшава).

Дякуючи цій представницькій конференції, випала чергова нагода познайомити наукову аудиторію з мистецтвом українських майстрів, які працюють у техніці вирізування з паперу. Науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, кандидат мистецтвознавства З.М. Косицька представила доповідь «Мистецтво витинання як творчість і як арт-терапія (на матеріалах України середини - початку ХХІ ст.)». Дуже було важливо поширити інформацію про особистості, чия творчість перемагає недугу, переплавляє обмеження в перемогу, і зберігає їхню активну позицію попри всі діагнози. Серед таких майстрів відомі й мало відомі постаті - Михайло Куземський (с. Ременів Львівської області), педагоги Ольга Шинкаренко (Київ) і Тетяна Рудик (м. Бар Вінницької області), учениця Тая Первак (м. Часів Яр Донецької області, керівник Вікторія Нестерова) та інші наші майстри витинанки. Також мистецтвознавиця поділилася власним досвідом, коли витинанка рятувала ностальгію за рідною домівкою під час річного проживання з двома маленькими дітьми далеко від родини після аварії на Чорнобильській АЕС, а пізніше багато з цих робіт увійшли до збірки українського поета Юрія Ряста «Мати і сонях» (1997, 2011).

 

  

Учасники конференції

 

Доречно було згадати про сучасний європейський досвід London Drawing Group, учасники якої регулярно проводять майстер-класи HENRI MATISSE ONLINE: Painting with Scissors, підтримуючи людей в усьому світі під час цьогорічного карантину та ознайомлюючи їх у такий спосіб із творчістю Анрі Матісса. До слова, митець багато приділив уваги вирізкам із паперу, коли після складної операції в 1941 р. вже не міг тривалий час працювати за мольбертом. Результати такої діяльності нині прикрашають чимало музейних і приватних колекцій і свідчать, що часто обмеження й перепони можемо успішно трансформувати в переваги й знахідки. В мережі Інтернет можна ознайомитись з відео з Анрі Матіссом з ножицями, яке доступно за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=GN0okOq8Hyc

Природно, що в цьому році, під час всесвітньої пандемії, питання про хвороби та їх висвітлення в літературі й мистецтві особливо важливі. Сподіваюся, що досвід українських майстрів щодо позитивного впливу мистецтва вирізування на перебіг одужання зацікавить шановну аудиторію.

 

Зінаїда Косицька
науковий співробітник,
кандидат мистецтвознавства