imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

11 лютого 2016 року в конференц-залі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН (вул. Грушевського, 4) відбувся треніг для співробітників Інституту «Практична медіаграмотність: як не потонути в інформаційному дощі». Тренінг провели Оксана Волошенюк та Олександра Шаповал – співробітники відділу кінознавства ІМФЕ ім.М.Т.Рильського НАН України.

Медіаосвіта готує особистість до безпечної та ефективної взаємодії із сучасною системою мас-медіа. Медіаграмотність є похідною та результатом медіаосвіти, це здатність адекватно сприймати та інтерпретувати медіатексти,  це вміння знаходити потрібну інформацію і переконуватися в її достовірності, відокремлювати пропаганду від фактів. Така навичка є життєво необхідною сьогодні в Україні в контексті російської інформаційної агресії.

Програма тренінгу була сфокусована на тому, щоб ознайомити співробітників Інституту з механізмами критичного мислення та вмінню розпізнавати пропаганду. Слухачі розглянули приклади інформування та пропаганди через відео, ознайомилися з практичними маркерами, які дозволяють вирізняти маніпуляції в медіа.

Співробітники Інституту описали і визначили власне медіаполе та дізнались чим мас-медіа відрізняються від засобів масової інформації, виконавши декілька практичних завдань. Наприкінці заходу Оксана Волошенюк та Олександра Шаповал розповіли про власників українських медіа і чому питання медіавласності слід враховувати під час споживання медіаінформації.

Під час тренінгу був використаний посібник О. Волошенюк «Навчання медіаграмотності громадян».

 

 Лектор тренінгу Оксана Валеріївна Волошенюк

 

 Лектор тренінгу Олександра Володимирівна Шаповал

 

 Учасники заходу виконують завдання по визначенню власного медіаполя