imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Ювілей Музею української культури у м. Свиднику

 

8 і 9 квітня 2016 року в Музеї української культури у м. Свиднику (Словаччина) тривали урочистості, присвячені 60-річчю його заснування, а також 70-річному ювілею директора - Мирослава Сополиги, який багато років поспіль очолює цей найбільших музей української діаспори в Європі.

У ці дні відбулася міжнародна конференція «Українці в історії та культурі Карпат», в якій взяли участь відомі дослідники зі Словаччини, Чехії, України та Польщі. Від офіційних кіл Мирослава Сополигу привітали: директор Словацького національного музею Віктор Ясань, мер міста Свидника Ян Голодняк, керівник української делегації з міста-побратима Рахова В. Ведмідь, директор Інституту соціальних наук Словацької академії наук Маріан Ґайдош та ін. Потому відбулося пленарне засідання, на якому виступили: заступник Ясаня, директор Музею єврейської культури Павол Мещан, професор з Чехії Юрай Лангер та директор Інституту народознавства НАН України академік Степан Павлюк.

На конференції, що тривала в двох секціях, прозвучали доповіді з історії, літератури, мови, мистецтва Карпатського регіону, серед них також присвячені висвітленню діяльності Музею.

Від ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України Музей та його директора привітали учений секретар Інституту Наталія Стішова та доктор філологічних наук, Голова національної асоціації україністів Леся Мушкетик, які передали Мирославу Сополизі Почесну грамоту Президії НАНУ, а також зачитали урочисте привітання від директора Інституту академіка Ганни Скрипник, подарували підготовлений в Інституті збірник праць на вшанування ювіляра. Своєю чергою він подарував гостям презентабельне, багато ілюстроване, щойно з друку, видання - власну монографію під назвою «Народна архітектура українців Словаччини».

Учасники святкувань мали змогу відвідати Музей та скансен, прослухати виступи українських гуртів Словаччини.

 

  

Учений секретар ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України Наталія Стішова та провідний науковий співробітник ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, доктор філологічних наук, Голова національної асоціації україністів Леся Мушкетик вітають Музей та його директора Мирослава Сополигу з ювілеями.

 

  

Мер м. Свидник вітає Мирослава Сополигу.