imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Свято вулиці Максима Рильського
     

24 вересня 2016 р. в м. Сквирі Київської області відбулося Свято вулиці Максима Рильського. В наші дні тут мешкає близько 20 тисяч жителів. Приблизно стільки ж, скільки й сто років тому.

У 1918-1923 рр. тут жив український поет Максим Тадейович Рильський, який і дитячі та юнацькі роки провів на Сквирщині (с. Романівка Сквирського повіту Київської губернії), у помісті батька, Тадея Рильського, де було родовідне коріння Рильських.

У поемі «Чумаки» (1923) М. Рильський писав: «Коли, читачу, будете у Сквирі... То знайте, може місяців чотири І я там жив, коли то зветься - жив, Я рвався в даль, як журавель у вирій, - І в садовому відділі сидів».

Найкрасивішою вулицею в місті була Красна (Богачевського), тому її так і названо («красна» - красива). Паралельно вулиці Красній розташувалась вулиця Дворянська (К. Маркса донедавна), де жили сім'ї найзаможніших дворян та міщан. Вона була тиха, спокійна. На початку XX ст. саме тут збудовано приміщення Земської управи, розміщались будинки казначейства, повітового дворянського зібрання. У садовому відділі Земської управи, де зараз розміщена меморіальна дошка, працював поет. Тож саме цю вулицю містяни і вирішили назвати вулицею Максима Рильського.

Під час Свята вулиці у Будинку творчості міста виступали члени родини Максима Тадейовича: Максим Рильський - внук поета, Назар Рильський - правнук; гості: Петро Засенко - поет, перекладач, Станіслав Шевченко - голова об'єднання поетів СП Києва, Олександр Гордон - відповідальний секретар НСПУ, Василь Цимбалюк і Катерина Плівачук - краєзнавці, Оксана Волошенюк - співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України. Спогади та вірші створили ліричну неповторну атмосферу таку близьку настроям поета, коли він писав у вірші «Знов у Сквирі» (1940):

Привіт тобі, дерев зелений диме,
Привіт будинкам, що колись я знав.
Тут я ходив ногами молодими
І тут я серцем молодим кохав.

 

 Літературні читання «Свято вулиці Максима Рильського»

 

 Делегація і жителі вулиці біля будівлі колишньої Земської управи, де працював М. Рильський (вулиця М. Рильського)