imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Презентація видань
«Історія українського кіно» та «Кіно, народжене Україною»

 

2 лютого 2017 року в Будинку кіно на презентацію зразу двох історій українського кіно зібралося близько 150 шанувальників кіномистецтва. Модерував вечір старший науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв та культурологі ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, історик кіно Сергій Тримбач.

З короткими презентаціями розділів «Історії українського кіно» виступили авторки, співробітниці відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології Оксана Волошенюк та Людмила Новікова. Зокрема Людмила Новікова запросила до виступу родичів чільних аніматорів Володимира Дев'ятніна та Іполита Лазарчука.

«Історія українського кіно» (том ІІ, 1930-1945 рр.) - видання Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАНУ. Автори: Р. Бучко, О. Волошенюк, А. Дорошенко,Л. Кульчинська, Л. Новікова, О. Пашкова, Р. Росляк,С.Тримбач, головний редактор Г. Скрипник, науковий редактор С. Тримбач.

Це книга, новизна якої у висвітленні не тільки власне мистецького процесу, а й сфер кіноосвіти, кінопреси, кінопрокату і кінофікації, державної політики. З електронною версією видання можна ознайомитися на сайті Інституту: http://www.etnolog.org.ua/pdf/stories/monografiji/2016/kino2.pdf .

Книга Сергія Тримбача «Кіно, народжене Україною» (видавництво «Техніка», за участю видавництва «Самміт-книга») є ілюстрованою історією вітчизняного ігрового кіно, починаючи від 1896-го, перших зйомок в Україні і закінчуючи найновішими стрічками 2016 року. Видання стало можливим завдяки підтримці державної програми «Українська книга» 2016 року та Міжнародного фонду «Відродження».

На завершення Сергій Тримбач сказав: «Термін «історія» означає оповідь, то ж давайте і далі оповідати історію українського кіно, тому що це історія України!».

 

  

  

  

 

Презентація