imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Етногодина у Публічній бібліотеці імені А. Головка
напередодні свята української вишиванки


Публічна бібліотека імені А. Головка централізованої бібліотечної системи Подільського району міста Києва звернулась до Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) з проханням провести зі школярами етногодину, присвячену Всесвітньому дню українського традиційного вбрання, яке вже протягом 12 років святкують в третій четвер травня. 16 травня 2018 р. молодший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр»,кандидат історичних наук М.В. Олійник провела зустріч із учнями 9-А класу гімназії № 257. Працівники згаданої бібліотеки підготували цікаву книжкову виставку за тему «Українські вишиванки - наче райдужні світанки», яка заохочувала учнів дізнаватися більше про духовний та матеріальний вимір українського народного вбрання.

 

Книжкова виставка Публічної бібліотеки імені А. Головка

  

Оскільки 16-18 травня проходив ХІІ Всеукраїнський фестиваль науки, то доречним виявилось розказати учням про особливості етнологічної науки, окреслити теми, які вивчаються, та методи польової роботи, які застосовуються. У доступній для дітей формі було наведено конкретні приклади -зокрема про те, як вчений-етнолог, розпитуючи респондента, збирає важливу для нього інформацію. Основний виклад матеріалу стосувався заявленої теми, увазі слухачів також було представлено слайд-презентацію на тему: «Вираження української належності в одязі на прикладі життя родин Драгоманових та Косачів». Демонстрація світлин показала використання національно маркованого одягу в середовищі національно свідомої інтелігенції в другій половині ХІХ - на початку ХХ ст.

 

Виступ молодшого наукового співробітника відділу «Український етнологічний центр» ІМФЕ, кандидата історичних наук М.В.Олійник


 

Учні 9-А класу гімназії № 257 м. Києва під час заходу


Висловлюємо подяку колективу та завідувачу Публічної бібліотеки імені А. Головка централізованої бібліотечної системи Подільського району міста Києва Н.М. Демідовій за сприяння в проведенні заходу з популяризації української етнокультури.

 

Учасники заходу