imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Історичний фестиваль «Legio Historica» - поєднання наукового та розважального

 

17 листопада 2018 р. на історичному факультеті Київського Національного університету імені Тараса Шевченко було проведено третій масштабний науково-популярний фестиваль «Legio Historica».

З десятої ранку протягом дня в різних аудиторіях історичного факультету було влаштовано ряд лекцій, презентацій на історичну тематику. Лекторами стали науковці, викладачі, журналісти. Теми доповідей охопили великий спектр питань - від історичного контексту фентезійного сюжету до культури в Ренесансних Нідерландах, що зацікавило багатьох відвідувачів.

На захід прийшло чимало гостей - науковців, видавців, працівників різних установ, студентів.

Особливий інтерес викликала лекція старшого наукового співробітника відділу культурологічних досліджень Науково-дослідного інституту українознавства МОН, кандидата історичних наук Ю. Буйських «Історія одного антропологічного шпигунства, або для чого потрібна культурна антропологія?». Лекторка підняла питання про розмежування понять «культурна антропологія», «етнографія», «етнологія», розповіла про напрями роботи громадської організації «Центр Прикладної антропології» та про методологію польового дослідження культурної антропології.

 

Лекція Юлії Буйських «Історія одного антропологічного шпигунства або для чого потрібна культурна антропологія?»

 

До програми фестивалю увійшли не лише лекції. Було презентовано книжки, наприклад такі, як: «Війна з державою, чи за державу. Селянський повстанських рух в Україні 1917 - 1921 рр.» Володимира Лободаєва, «Наш Герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення» Богдана Завітія, «Теорія архітектури: містика і війна» Катерини Липи, презентація таких проектів як «Даєпис», «Iwalk» та багато інших.

Вагомим напрямом роботи фестивалю стало представлення результатів діяльності увстанов, громадських об'єднань. Про свої здобутки розказали: військово-історичний клуб «Повстанець», Асоціація клубів України з Середньовічного бою «Ацна Берра». У коридорах історичного факультету було організовано книжковий ярмарок. Закінчився фестиваль проведенням підсумкової дискусії «До 100-річчя Соборності (1919 - 2019)». Окрім наукових заходів настрій створювали фотозони в стилі часів революції, настольні ігри на історичну тематику.

 

Молодший науковий співробітник ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАНУ, кандидат історичних наук А. Ярова на фестивалі «Legio Historica» (фотозона стилізована під часи Української революції)

 

Мабуть, найбільше захоплення викликав формат заходу - на фестивалі не відчувалося холодної науковості, яка б відвернула молодь, навпаки він мотивував прийти в університет студентів навіть у вихідний день, подивитись на історичну науку під новим кутом та знайти щось для себе. Великий вибір тем та питань дозволили широкому колу людей знайти щось цікаве, не зважаючи на те, чи це був науковій співробітник чи студент першого курсу. Загалом склалося приємне враження від проведення історичного фестивалю, хотілося б висказати організаторам подяку за такий великий та різноплановий захід.

 


Аліна Ярова
молодший науковий співробітник,
кандидат історичних наук