imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

СТАЖУВАННЯ В ЧЕХІЇ

 

У рамках угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерством освіти, молоді та спорту Чеської Республіки про співробітництво в галузі освіти і науки від 19 грудня 2011 року з 20 липня 2019 р. по 17 серпня 2019 р. Кабінет чеської мови для іноземців на базі Філософського факультету Університету ім. Т. Г. Масарика у Чеській Республіці (м. Брно) організував навчання в «Літній школі слов'янських студій». Аспірантка Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України (далі ІМФЕ) Собора Юлія Борисівна брала участь у роботі літньої школи у м. Брно (Чехія).

 

Аспірантка ІМФЕ Ю. Собора біля Філософського факультету Університету ім. Т.Г. Масарика

 

Програма «Літня школа слов'янських студій» - це 4 тижні інтенсивного вивчення чеської мови на різних рівнях, можливість відвідування лекцій та семінарів, культурних заходів чеською мовою. Курс має за мету підвищення рівня володіння чеською мовою, знайомство з культурою, історією та літературою Чехії. Програма фінансується Міністерством освіти, молоді та спорту Чеської Республіки та призначена для молодих науковців, викладачів, наукова робота яких пов'язана з вивченням мови та культури Чехії, а також для студентів з усього світу, які вивчають богемістику.

 

Викладачі та учасники урочистого відкриття «Літньої школи слов'янських студій»

 

Протягом навчання стипендіати щодня мають відвідувати 4-6 годин чеської мови для іноземців, граматики та творчого письма (залежно від рівня володіння мовою). Кожного дня після обіду лекцію, бесіду, інтерпретацію літературного тексту або літературні читання, одне спеціальне практичне заняття з фонетики, лексики або граматики, а також запропоновані Університетом культурні заходи - показ чеських фільмів, тематичні екскурсії-прогулянки містом Брно, авторські читання поетів та перекладачів, години танців та співу. Також кожен учасник школи з рівнем володіння мовою вище середнього за весь період навчання має підготувати один виступ (усний прояв) на довільну тему.

 

Вступне тестування

 

У програмі літньої школи взяли участь 135 учасників з 42 країн світу. Найстаршому слухачеві - 72 роки, наймолодшому - 15 років. Навчатись у літній школі можуть також і учасники, що самостійно оплачують навчання. За результатами вступного тесту формують групи, які відповідають десяти рівням володіння чеською мовою (від елементарного до досвідченого/компетентного), програма навчання кожної групи враховує рівень підготовки слухачів. Програми, необхідні документи та перелік літніх шкіл Чехії можна знайти за посиланням:

http://www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy/letni-skoly-slovanskych-studii

 

Учасники «Літньої школи слов'янських студій»

 

Згідно програми літньої школи відбулись лекції професорів та докторів філософії Іржі Гасіла «Що дала чеська іншим мовам», Біляни Манолової (Болгарія) «Мова мислення: чеські та французькі романи Мілана Кундери», Мілана Грдлічки «Чи справді одного разу стільки, двічі стільки?», Богуміла Викіпєла «Старослов'янська спадщина в стародавній чеській мові», Тетяни Викіпєлової «Коментар до історичної діалектології чеської мови», Клари Осолсобє «Пограємо з корпусами та корпусовими інструментами - як використовувати корпус при перекладі та вивченні лексики», Астрід Вінтер (Німеччина) «Від самопоезії до дестатичної поезії - Концептуальні тенденції в творах Іржі Коларжа», Ганни Жіжкової «Комплексний погляд на назви мита», Зденьки Шейбалової «Біле, червоне чи рожеве?», Яни Плескалової «З найстаршої урбанонімії м. Брно», Еви Палласової «Мовне і графематичне спільне слов'янської мовної групи», Яна Зоугара «Т.Г. Масарик про кризу сучасної людини», Зузани Урвалкової «Чеська література 50-х років ХІХ століття - "час заживо похованих?"», Мілени Шіпкової «Kočébři, Bosňáci, vejcaři або до назв торгівельних будинків у Словнику діалектів чеської мови», Зденьки Гладкої «До змін епістолярного етикету ХХ століття», Станіслави Спінкової «Географічні назви в чеській мові - як були утворені та як відмінюються», Зденька Маречка «Павел Шванда, Мілан Угде, Зденєк Ротрекл. Про пам'ять міста Брно та рефлексія його неспокійної історії», Мартіни Ірейнової «Як де в Чехії говорять або що ми знаємо про чеську діалектологію», Ярміли Войтової «Куди зникає чеський правопис?», Ілони Янишкової «Що нам відкривають чеські назви дерев та кущів», Петра Карліка «Зовнішній аргумент в пасивних структурах чеської мови», Марти Шімечкової «Чеська діалектологія - сучасний стан та прояви», Кеннет Геншоу (США) «R.U.R. Чапека та "Бунт машин" Толстого», Гелени Карлікової «Рефлексія культури застілля в чеській мові», магістрів Сімони Хатебової «Літературність мови у вибраній інтернет-дискусії про чеську мову», Марцели Поучової «Чеський політично-історичний комікс початку ХХІ століття».

Дискусії Петра Сухого на тему «Про проблематику чеської політики», Мілоша Штєдроня «Що дали чеські землі в музиці Європі» дозволили обговорити актуальні проблеми чеської культури. Доктор філософії Біляна Манолова проводила семінари з інтерпретації літературного тексту.

Професор Радек Горачек з доцентом Квєтославою Горачковою провели лекцію-прогулянку «Скульптури м. Брно, Brno Art Open 2019».

 

Інтерактивна лекція «Скульптури м. Брно, Brno Art Open 2019»

 

Відбулись авторські читання поета та перекладача Томаша Міки.

 

Виступ поета Томаша Міки під акомпанування його сина

 

«Літня школа слов'янських студій» організувала декілька цікавих подорожей до різних куточків Чеської Республіки: до Бескид, Телчу, Моравського карсту, Оломоуця та Праги, що допомогло слухачам курсу пізнати культуру різних частин Республіки (зокрема Моравії), побачити основні історичні пам'ятки та скуштувати традиційні страви кожної місцевості.

 

Екскурсія в горах Бескиди

 

Ю. Собора (третя праворуч) з одногрупниками

 

Пізнавальними були відвідування Головної бібліотеки факультету Філософії та консультації провідних фахівців університету.

 


Юлія Собора
аспірантка