imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Міжнародна наукова онлайн-конференція «Алкоголь і тверезість: Минуле та сучасність»

 

4-5 березня 2021 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на базі історичного факультету тривала Міжнародна наукова онлайн-конференція «Алкоголь і тверезість: Минуле та сучасність».

4 березня о 9-ій ранку розпочалося Пленарне засідання. Голова оргкомітету кандидат історичних наук, доцент кафедри історії світового українства КНУ імені Тараса Шевченка Юрій Латиш відкрив конференцію і запросив її учасників до вітального слова. У Програмі конференції було оголошено 122 доповіді, 133 учасники, серед них представники п'яти зарубіжних країн.

До присутніх звернувся декан історичного факультету доктор історичних наук, професор Іван Патриляк, який привітав зібрання, наголосив на важливості даної тематики в науковому та суспільному житті країни, її малодослідженості на даний час. Він висловив сподівання, що учасники конференції розставлять правильні акценти у її проблематиці, проведуть цікаві й гострі дискусії, що дасть змогу зробити певні узагальнення і підсумки. Кандидат економічних наук, голова Тернопільської обласної ради, народний депутат України VII-VIII скликань, представник ГО «Руху „Твереза Україна"» Михайло Головко висловив думки про важливість тверезості для майбутніх поколінь, виживання усієї нації, молоді, яка нині зазнає згубного впливу пропаганди алкоголю і наркотиків. Головко розповів про діяльність Руху, його видання, лекції та ін., насамкінець привітав учасників з відкриттям конференції. Голова ГО «Рух „Твереза Україна"» Зиновій Станішевський подякував науковцям КНУ за організацію форуму, розповів про початки їхнього руху за тверезість, засвідчив, що загалом уже проведено 15 000 семінарів, тренінгів, уроків тверезості, а ще - різні конкурси, фестивалі, забіги, святкування без алкоголю тощо. Станішевський подякував усім учасникам Руху, запросив присутніх на фестиваль «Тверезі люди в м.Славута» та побажав успіхів у проведенні конференції. Митрополит Черкаський і Чигиринський, голова Синодального управління військового духовенства Православної церкви України Іоан (Яременко) сердечно привітав учасників і повідомив про власну позицію суцільної тверезості. А ще розповів про свої дослідження Священного Писання, інших джерел з метою тлумачення слова «вино» як сік, нехмільний напій. Він звернувся до науковців з пропозицією продовжити ці студії. А ще закликав ініціювати закон проти виробників алкоголю за вчинені правопорушення. У кінці митрополит благословив усіх учасників конференції. О. Ігор Козанкевич, голова Комісії Душпастирства Тверезості Української греко-католицької церкви після привітання закликав небайдужих до вирішення проблеми залежності в нашому суспільстві, допомоги людям, до організації різних заходів, виявив готовність долучатися до всіх добрих ініціатив.

Пленарне засідання продовжилося доповідями. Докторка філологічних наук Леся Мушкетик з Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України виголосила доповідь «Погляди на пияцтво як моральний гріх в українській фольклорній традиції», де розглянула поведінку пияка як порушника поведінкових норм українського села, яка трактувалася громадою як моральний гріх, що вів до низки інших правопорушень (занедбання господарства, лінощі, бійки, вбивство та ін.), навела низку фольклорних взірців різних жанрів. Кандидат історичних наук, доцент кафедри давньої та нової історії України КНУ імені Тараса Шевченка Олексій Сокирко розповів про «Жовнірський Бахус: алкоголь у вояцькій субкультурі ранньомодерної України», зокрема про вживання алкогольних напоїв в середовищі українського козацтва в аспекті тогочасних європейських та інших уявлень і звичок. Кандидатка історичних наук, доцентка кафедри гуманітарних дисциплін Національного університету харчових технологій Олена Пивоваренко оприлюднила тему «Запій і похмілля: суспільне ставлення у ХVIII ст.», у якій виокремила основну причину поширення алкоголю у суспільстві - це надприбутки держави від продажу алкоголю, що набули значних масштабів у XVIII ст. Вона розповіла про ставлення до міцних напоїв у суспільстві, поведінку пияків та їх родичів, суспільний осуд та церковні заборони, згадала тогочасний опис 13 ступенів сп'яніння тощо. Деканка історичного факультету Університету імені св. Климента Охридського (Софія) габілітована докторка, професорка Мира Маркова у виступі на тему «Производство и употребление вина в болгарской обрядовой системе: традиционные практики и современное состояние» навела приклади застосування червоного вина в болгарських обрядових практиках та ритуалах, розкрила його функціональне призначення та символічне наповнення. Президент Міжнародної академії тверезості, доктор педагогічних наук, професор-собріолог Олександр Маюров (Росія) виголосив доповідь «Слом сухого закона в Советской России», продемонстрував нові видання, присвячені тверезому способу життя. Заступник голови ГО «Руху „Твереза Україна"» Юрій Оробець у виступі «Утвердження і збереження тверезості» розповів про свою діяльність на терені антиалкогольної пропаганди, наголосивши, що насамперед слід звертатися до молодіжного середовища, де ситуація з алкоголем та ін. є катастрофічною і загрожує виживанню нації. Доповідь «Практика впровадження тверезого способу життя у Івано-Франківську» виголосив проректор з розвитку комунікації Університету короля Данила Олег Андрухів, який повідомив про громадський рух в Івано-Франківську у боротьбі за тверезість і накреслив дві основні тенденції в цьому русі, які можуть посприяти його успішності - це економічна вигода та мода на тверезий спосіб життя.

Доповіді викликали низку запитань та жваву дискусію, зосібна у питанні заходів по забороні алкоголю, адже суворі санкції не завжди є дієвими.

Пленарне засідання продовжилося під назвою «Громадськість у боротьбі за тверезість: практичний досвід роботи», тут виступили з доповідями: священик о. Ігор Цар, представники громадських організацій О. Ковальчук, П. Воробець, Т. Марущак, Андрухів, Р. Гарасим, П. Рудюк, які у своїх виступах поділилися досвідом боротьби за тверезий спосіб життя, заходи по пропаганді тверезого способу життя. В. Пітулей з Івано-Франківського національного медичного університету розповіла про «Психотерапевтичні методи лікування алкогольної залежності».

Цього дня подальші засідання відбувалися в секціях: «Алкоголь і тверезість у культурі, мистецтві, публіцистиці та публічній історії» та «Алкоголь і суспільно-політичні процеси в Україні і світі». 5 березня працювали секції «Історія виробництва та споживання алкоголю», «Національні традиції, народні звичаї та літературні образи вживання алкоголю», «Державна алкогольна політика і рух за тверезість: історія та сучасність».

Як бачимо з назв секцій, тематика доповідей була дуже розмаїтою, охоплювала різні царини історії та культури. Чимало виступів було присвячено темі виробництва та вживання вина, пива та міцніших напоїв, споживання алкоголю в різні історичні періоди, у різних регіонах, серед різних прошарках, зокрема в пізній радянський період, коли було «модно» випивати. Йшлося і про роль держави в цьому процесі - монополізація виробництва, законодавчі заходи по регулюванню споживання алкоголю, заборони самогоноваріння, сухі закони. Розглянуто і звичаї в інших країнах, у Японії, ісламських країнах та ін., серед інших пов'язані з релігійними приписами. Так, жвавий інтерес викликала доповідь М. Баканової з Пакистану. Доповідачі розглядали і трактування даної тематики у літературних творах, у мистецтві (радянський плакат, посуд тощо), у народній культурі. Зокрема, свою доповідь на конференції представила старший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр», кандидат історичних наук Горова Віталіна.

З програмою конференції можна ознайомитися на сайті історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, а доповіді прослухати на Ютубі: https://www.youtube.com/channel/UC94FnTpLHXRN-Ls85Vsv9mA/videos

 

 

 

Леся Мушкетик