imfe.jpg
  English
.
.
.

2024,20232022,2021,2020,2019,2018,2017,2016,2015,2014,2013,2012,2011,2009

 

 

Лекції з історії української музики для студентів Curtis Institute of Music (Філадельфія, США)

 

У листопаді-грудні 2022 року наукова співробітниця відділу музикознавства та етномузикології ІМФЕ кандидат мистецтвознавства Оксана Летичевська провела цикл онлайн-лекцій з історії української музики для студентів одного з провідних музично-освітніх закладів США - Музичного інституту Кьортіс (Curtis Institute of Music) у Філадельфії. Лекції відбулися з ініціативи викладачки інституту доктора Юлії Завадської (Julia Zavadsky), яка народилася в Києві, закінчила Київське музичне училище ім. Р. Глієра та продовжила навчання у США, де зараз живе і працює. У своїй роботі Ю. Завадська приділяє велику увагу поширенню української музики, зроблена нею англійська транслітерація текстів низки українських хорових творів сприяла їх виконанню американськими хоровими колективами. На тлі широкої підтримки України у протидії російській агресії і відповідного зростання інтересу до української культури у США, вона запропонувала студентам Кьортіс навчальний курс, де всі бажаючі могли навчитися читати український текст і виконувати вокальні й хорові твори мовою оригіналу.

Прочитати повністю...

 


 

СВІТОВА ПРЕМ'ЄРА
ораторії «Скорбна мати» Я. Яциневича на поезію П. Тичини

 

26 листопада 2022 року у великій залі Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбулася знакова подія українського культурного життя у дні війни - світова прем'єра раніше не знаної ораторії «Скорбна мати» Якова Яциневича на поезію Павла Тичини. Ця прем'єра - спільний мистецький проєкт Народної академічної хорової капели «Почайна» НУ «Києво-Могилянська академія» - художній керівник, народний артист України Олександр Жигун, Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, художній керівник - заслужений діяч мистецтв України Дмитро Антонюк й Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України - музикознавиці, яка вперше опублікувала ноти ораторії Валентина Кузик.

Прочитати повністю...

 


 

ХХХ Виставка-ярмарка історичної та науково-популярної книги у Варшаві

 

25-27 листопада у павільйоні серед садів Королівського замку Варшави відбулася 30 виставка-ярмарка історичної та науково-популярної книги, де крім польських, було представлено також праці з України. Загалом на виставці було презентовано чимало видань про українсько-польські взаємини. У Польщі, яка є в цей тяжкий час солідарна з Україною, важливе місце надається інформаційній підтримці: наша держава постійно в центрі уваги ЗМІ. На виставці було також представлено нові книжки присвячені героїчному спротиву та боротьбі українців за свою вітчизну, її захисту від російської агресії. Увагу відвідувачів привернуло видання Войцеха Мієвського „Wojna. Reportarz z Ukrainy" («Війна. Репортаж з України») Польща в цей складний час стала для нас вірним побратимом, всіляко сприяючи у різних сферах підтримки.

Прочитати повністю...

 


 

ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР

 

11-14 жовтня у Варшаві (Будинок літератури) та у Сулеювку (Музей Юзефа Пілсудського) відбулася польсько-українська міжнародна наукова конференція «ХХІІ Діалог двох культур». У минулі роки місцем проведення була мала батьківщина відомого польського поета Юліуша Словацького місто Кременець на Тернопільщини, а організатором завжди був Літературний музей Юліуша Словацького. Польські науковці та письменники цього року взяли на себе організацію важливого для українсько-польської співпраці заходу. Перші два дні наукових засідань та культурна програма відбувалися в Будинку літератури у Варшаві. У наступні дні учасників заходу приймав новозбудований музей Юзефа Пілсудського в Сулеювку, в околицях польської столиці, де науковці сусідніх країн змогли ознайомитися з музейними експозиція та науково-просвітницькою діяльністю співробітників. Науковій спільності було представлено меморіальний будинок, в якому колись проживала родина відомого маршала. З вітальним словом на відкриття конференції виступила Анно Насіловська, яка є головою Товариства польських письменників.

Прочитати повністю...

 


 

Стіна пам'яті Михайла Бойчука

 

15 листопада 2022 року в холі головного корпусу Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука (КДАДПМД) художня громадськість урочисто відкрила мистецький проєкт «Стіна пам'яті Михайла Бойчука», що присвячений одному з видатних представників Розстріляного Відродження - художнику-монументалісту, засновнику в Києві оригінальної української мистецької школи Михайлу Львовичу Бойчуку. У відкритті проєкту своїми виступами взяли участь ректор КДАДПМД, кандидат мистецтвознавства Олена Осадча; проректор з наукової роботи КДАДПМД, доктор мистецтвознавства Марина Юр; вчений секретар відділу образотворчого та декоративного-прикладного мистецтв ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Зоя Чегусова; декан факультету образотворчого мистецтва та дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Остап Ковальчук.

Прочитати повністю...

 


 

Українське фотомистецтво в Центрі Помпіду

 

21 листопада 2022 року в Національному музеї сучасного мистецтва «Центр Помпіду» (четвертий поверх, сучасні колекції) відбулося відкриття виставки українських фотографій і графічних робіт. Нещодавно до архіву музею було передано понад півтори сотні робіт українських митців 1960 1980-х років. Ці твори свідчать про багатство й унікальність історії українського мистецтва тої доби, його внесок у світове мистецтво. Ініціатива виставки належить групі українських приватних колекціонерів, які зробили цю виставку можливою.

 Прочитати повністю...

 


 

Виставка українських витинанок
у ХХІ Загальноосвітньому ліцеї ім. Гуго Коллонтая у Варшаві

Від 9 по 18 листопада 2022 р. у стінах ХХІ Загальноосвітнього ліцею ім. Гуго Коллонтая у Варшаві (XXI Liceum Ogólnokształcące w Warszawie im. Hugona Kołłątaja) пройшла виставка витинанок українських майстринь - канд. мистецтвознавства, наукової співробітниці ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України Зінаїди Косицької і витинанкарки Марії Янкової. Новаційним прийомом у представлених творах із паперу стало використання для окремих робіт різнобарвного тла, декорованого вільними мазками фарб. Про такі нетрадиційні акценти в традиційних видах творчості висловила власну думку краківська культорологиня Марта Млечко (Marta Mleczko) зауваживши, що в новаційних роботах барвисте тло сприймається як авторське одкровення. Особливо, у витинанці із зеленим деревом і птахами на зеленавому тлі. У роботі домінуючий колір на першому і другому планах у різних відтінках сприймається як щось нове й інтригуюче. Двоколірна класика однотонного тла у творах майстрині Зінаїди Косицької заспокоює і вносить порядок. Натомість взаємопроникливі кольори широких мазків фарб у витинанках Марії Янкової контрастують із довершеною гармонією вирізаних силуетів. На думку М. Млечко, саме тому вони западають в око.

 Прочитати повністю...

 


 

Український семінар у Сорбонні

 

27 жовтня 2022 р. на відділі славістичних студій Сорбоннського університету відбувся науковий семінар за участі трьох українських науковців.

Доповідь Ірини Коваль-Фучило, кандидата філологічних наук, старшої наукової співробітниці відділу української та зарубіжної фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України мала назву «Усні історії українських біженок у Польщі й Франції». Дослідниця представила результати своєї роботи за останні сім місяців. Так, у Польщі (Лодзьке воєводство) впродовж квітня червня 2022 р. було записано 30 інтерв'ю із українками, які були змушені покинути свої домівки через початок активної фази російсько-української війни; у Франції здійснено 26 записів. Фольклористка ознайомила слухачів із анкетою, яку вона використовує під час роботи, виділила основні теми, на яких оповідачки акцентують увагу у своїх розповідях, спробувала визначити основні стратегії самопрезентації жінок.

 Прочитати повністю...

 


 

Вивчення польських витинанок у музеях Варшави, Кракова й Отрембусів

 

Упродовж червня-вересня 2022 р. наукова співробітниця ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, кандидат мистецтвознавства, Зінаїда Косицька в рамках роботи над публікацією «Художні особливості витинанок України й Польщі ХХ - початку ХХІ ст. (порівняльний аналіз)» досліджувала витинанки польських майстрів у Національному етнографічному музеї у Варшаві, Етнографічному музеї ім. Северина Удзєлі в Кракові та Музеї народного мистецтва в Отрембусах.

 Прочитати повністю...

 


 

Візит до Музею-садиби Катерини Білокур

 

8 жовтня 2022 року провідний науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Національної академії наук України Теофіл Рендюк відвідав Музей-садибу відомої народної художниці України, майстрині декоративного живопису Катерини Білокур у с. Богданівка Бориспільського району Київської області, розташованого на кордоні з Полтавською та Черкаською областей. Сам Музей має близько 500 експонатів, а весь Богданівський меморіал включає хатину-музей та присадибну ділянку, де ростуть дерева-сучасники художниці, і встановлено мармурову скульптуру К. Білокур авторства її племінника Івана Білокура. Біля входу до на гранітній пліті нанесено напис: «Вклонімося землі, де жила й працювала Катерина Білокур. Звідси, з біленької селянської хати, рушила у великі світи творчість народної художниці, пішла до людей її малярська поезія. Бережімо святиню!».

 Прочитати повністю...

 


 

Конференція SIEF у Ризі

 

На початку червня автор мала нагоду перебувати у Ризі на запрошення Інституту літератури, фольклору та мистецтва Латвійського університету, на базі якого, за підтримки столичного державного культурного фонду та міністерства з науки та освіти Республіки Латвія, 1-4 червня 2022 р. відбулася 14-та міжнародна конференція Робочої групи з календарного фольклору при SIEF (International Society for Ethnology and Folklore). Організатором міжнародної наукової зустрічі виступив також Архів латвійського фольклору, що знаходиться у стінах Національної бібліотеки Латвії - величної сучасної будівлі на березі Даугави, де проходили засідання. У конференції, темою якої цьогоріч було обрано «Бізнес і традиції» (Commerce and Traditions), взяли участь (як очно, так і онлайн) понад 40 учасників - істориків, етнологів, фольклористів, соціологів, мистецтвознавців, культурологів із багатьох країн Європи та Азії, зокрема, Болгарії, Великої Британії, Греції, Естонії, Італії, Латвії, Литви, Німеччини, Румунії, Словенії, України, Франції, Індії та Філіпін, а також США, що засвідчило важливість та актуальність обраної проблематики.

 Прочитати повністю...

 


 

Про збереження й відбудову культурної спадщини

 

26 вересня 2022 року в приміщенні видавничого дому провідної французької газети Le Monde відбулося спільне засідання журналістів газети, адміністрації французької програми для вчених і митців у вигнанні PAUSE, трьох учасників цієї програми з України, Афганістану й Іраку, а також представників урядових структур Франції. Зібрання мало назву «Відбудова зруйнованого» і було зосереджено на збереженні наукової і культурної спадщини, знищеної й пошкодженої внаслідок військових дій.

 Прочитати повністю...

 


  

Міжнародна конференція з вивчення балад

 

1-5 вересня 2022 р. у Тирані і Джілокастрі (Албанія) відбулася 50-та Міжнародна конференція з вивчення балад, організована Міжнародною баладною комісією (Kommission für Volksdichtung /KfV) та Академією наук Республіки Албанії. Для цьогорічної ювілейної конференції було обрано важливу та багатоаспектну проблему у галузі фольклору - «Балади та аудиторія у часі й просторі».

Прочитати повністю...

 


 

Лекція в Етнографічному музеї в Кракові «Twórczość jako art-terapia. Ukraińcy mistrzowie wycinanki»
(Творчість як арт-терапія. Українські майстрині витинанки)

 

Нещодавно, 11 вересня, у рамках виставки «POWERBANK / siła kobiet» («POWERBANK /сила жінок»), експонованій у залах Етнографічного музею в Кракові ім. Северина Удзєлі, Зінаїда Косицька, кандидатка мистецтвознавства, наукова співробітниця ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України прочитала лекцію «Twórczość jako art-terapia. Ukraińcy mistrzowie wycinanki» («Творчість як арт-терапія. Українські майстрині витинанки»). Під час розповіді й показу яскравих ілюстрацій дослідниця познайомила слухачів із різними доленосними випадками, коли українські жінки підтверджували головне гасло виставки: «POWERBANK - це простір для отримання та примноження енергії». Розмова продовжилася під час майстер-класу, на якому були показані головні технічні прийоми українських витинанок, і учасниці з ножицями в руках могли познайомитися з найпоширенішими видами паперових хатніх оздоб України.

Прочитати повністю...

 


 

Слово про українське образотворче мистецтво пролунало в Парижі

 

8 вересня 2022 року в залі засідань Національного інституту історії мистецтва (INHA) в Парижі відбувся науковий симпозіум «Історія сучасного мистецтва в Україні: від опору системі до побудови спільного майбутнього». Організаторами засідання були Оксана Баршинова, заступниця директора з виставкової роботи Національного художнього музею України (NAMU, Київ), історикиня мистецтва, і Ніколя Лючі-Гутніков, куратор Музею сучасного мистецтва в Центрі Помпіду, завідувач Бібліотеки Кандинського.

Прочитати повністю...

 


 

НАУКОВИЙ СЕМІНАР «СВІДЧЕННЯ ВІЙНИ» У ВАРШАВІ

 

15 червня 2022 р. в Інституті археології та етнології Польської академії наук відбулося засідання наукового семінару на тему «Свідчення війни», ініціатором якого став керівник відділу сучасної антропології та етнології професор доктор габілітований Дагнослав Демський.

Семінар проходив у змішаному форматі, частина учасників перебувала в залі засідань ІАЕ ПАН, інші - підключилися в режимі онлайн. Серед присутніх на платформі були відомі етнологи та антропологи не тільки з Варшави, а й з інших регіонів Польщі та за кордону.

Прочитати повністю...

 


 

НЕ ПРИПИНЯЄТЬСЯ МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ІНСТИТУТУ МИСТЕЦТВОЗНАВСТВА, ФОЛЬКЛОРИСТИКИ ТА ЕТНОЛОГІЇ ІМ. М.Т. РИЛЬСЬКОГО НАН УКРАЇНИ

 

Військова агресія РФ проти України не змогла припинити міжнародні наукові зв'язки, розірвати напрацьоване раніше співробітництво Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (далі ІМФЕ) з профільними науковими установами Західної та Центральної Європи, а також Центральної Азії.

Перебуваючи тимчасово у Киргизстані - країні «високих гір та величного епосу "Манас"», я мала можливість переконатися, що народна культура країни відіграє не лише роль скарбниці збереження національної спадщини, їй надається тут виключне значення у плані національного та економічного розвитку, а відтак дослідження та популяризації.

Прочитати повністю... 

 


 

Культурно-мистецькі заходи "Somos de Ucrania con amor" («Ми з України з любов'ю»): концерт з виставкою образотворчого та декоративного мистецтва в монастирі братів Капуцинів у місті Ареніс Мар в провінції Барселони

 

Жорстоке сьогодення, яке переживає наша рідна Україна вимагає розгортання культурно-мистецького фронту та систематичної роботи з популяризації української культури у світі.

12 червня в церкві монастиря братів Капуцинів «Caputxins Catalunya Curia Provincial» у місті Ареніс Мар в провінції Барселони відбувся концерт «Somos de Ucrania con amor» з виставкою образотворчого та декоративного мистецтва, яка була влаштована зусиллями Всеукраїнської громадської організації «Інтелектуальна Україна» в особі Голови кандидата педагогічних наук Т. М. Струбчевської та за участі наукової співробітниці відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва нашого Інституту, кандидата мистецтвознавства Г.В. Істоміної.

Прочитати повністю... 

 



Українсько-польське наукове співробітництво. Зустріч у Варшаві з президентом НАН України академіком Анатолієм Загороднім

 

Від перших днів війни гасло «Солідарні з Україною» стало головним у Республіці Польща.

Під цим гаслом 2 червня 2022 р. у Варшаві відбулася спільна зустріч президентів Польської Академії наук академіка Єжи Душинського та президента НАН України академіка Анатолія Загороднього. Не випадково місцем для спільного засідання було обрано Палац Сташиця, старовинний будинок, який ще у ХІХ столітті було побудовано спеціально для Польської академії наук.

Прочитати повністю... 

 



Конференція директорів європейських етнографічних музеїв
(Будапешт 25-27 травня 2022 р.)

 

25-27 травня 2022 року відбулася Міжнародна наукова конференція з обговорення досягнень та актуальних проблем життя європейських музеїв. Її було присвячено відкриттю роботи Етнографічного музею в новому приміщені знакової споруди в Міському парку Будапешта, де поруч -Площа Героїв, а неподалік в старовинному замку знаходиться Сільськогосподарський музей. За тематичне гасло конференції було обрано звернення: «Як справи?». Своїми відповідям на це питання ділилися 22 доповідачі з 14 країн - очільники різних музейних інституцій етнографічного спрямування з Фінляндії, Бельгії, Словенії, Франції, Швеції, Угорщини, Хорватії, Швеції, Німеччини, Італії, Словаччини, Естонії, Великої Британії, Швейцарії та Польщі.

Прочитати повністю... 

 



Увага до народної релігійності

 

26-27 травня 2022 р. у с. Сволово, поблизу міста Слупськ (Поморське воєводство, Польща) відбулася Міжнародна наукова конференція «Народні джерела культури. Народна релігійність». Організатори конференції: Інститут філології Поморської академії в Слупську, Музей Середнього Помор'я в Слупську, Німецький історичний інститут у Варшаві. Конференція відбулася під патронатом Польського народознавчого товариства; науковий керівник - професор, доктор габілітований Даніель Каліновський, секретар - доктор Анджей Стаховяк. Конференція відбулася у приміщеннях Музею народної культури Помор'я у Сволові. Усього було виголошено 38 наукових доповідей, оглянуто етнографічний фільм «Доторкнутися до ікони».

Прочитати повністю... 

 



КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКІ ЗАХОДИ «SOMOS DE UCRANIA CON AMOR» («МИ З УКРАЇНИ З ЛЮБОВ'Ю»): КОНЦЕРТ З ВИСТАВКОЮ ОБРАЗОТВОРЧОГО ТА ДЕКОРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА

 

У цей важкий і доленосний для України і Світу час вимагає від кожного принципово нового усвідомлення відповідальності перед Всемогутнім Богом та світовою спільнотою за встановлення миру та збереження Планети. Вимушені переселенці патріотично налаштовані й попри всі складнощі приєдналися до заклику про дієвий професійний мистецький фронт.

Прочитати повністю...

 



Всесвітній день вишиванки в Будапешті

 

Після 24 лютого 2022 року життя українців наповнюється невимовним болем від втрат у війни; весь цивілізований світ вражає незламна звитяга українських захисників і захисниць та невичерпний героїзм звичайних людей, зусилля яких наближають перемогу України над російським агресором.

Прочитати повністю...

 



Кобзарі в розбомбленому Ірпені...

 

Ідея цього заходу виникла після серії концертів, організованих МВК Ірпеня на руїнах розбомбленого міського Будинку культури та різних сцен у центрі та парках міста... Але з самого початку організації з'ясувалося, що більшість цеховиків Київського кобзарського цеху роз'їхались - хто на фронті, хто у теробороні своїх міст, а хто іще далі...Проте зусиллями завідувачки міськвідділу культури Є. Антонюк, автора ідеї проф. М. Хая, цехмайстра ККЦ - М. Товкайла та настоятеля УГКЦ о. Мирослава Латинника вдалося за тиждень зібрати групу із тих, хто виявився на сьогодні найближче до Ірпеня. Зокрема, до заходу долучилися, крім згаданих, Сергій Волченко та Святослав Силенко з Києва... А бійця Тероборони ЗСУ, леґендарного вже Народного артиста України Тараса Компаніченка за зверненням Київського кобзарського цеху навіть військове командування 241-ї бригади спеціально відрядило в цю неділю до Ірпеня...

Прочитати повністю...

 



Нове видання архівної спадщини

 

Щойно вийшла друком книга Тетяни Кара-Васильєвої «Тонкі струни серця». У ній розповідається історія, що відбулася сто років тому, коли на життєвому шляху на коротку мить зустрілися молоді люди - Олександр Олесь і Стефан Кара-Васильєв. Обидва - студенти Харківського ветеринарного інституту, окрилені поезією, любов'ю до всього прекрасного, з гострим відчуттям молодості, а також закоханістю до Юлії Шатанько.

Прочитати повністю...

 



Візит до народознавчого центру

 

Нещодавно, 27 квітня 2022 р., Музей народного мистецтва в Отрембусах (Польща) відвідала кандидат мистецтвознавства, наукова співробітниця відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Зінаїда Косицька. Багаті фонди цього унікального приватного музею були зібрані впродовж кількох десятиліть Мар'яном Покропеком, професором Інституту етнології та культурної антропології Варшавського університету.

Прочитати повністю...

 



Етнографічна виставка в Лодзі на підтримку України

 

Від початку активної фази російсько-української війни наш народ відчуває дієву підтримку від польського народу. У Польщі знайшли прихисток мільйони українців. Для дослідників традиційної культури в ці дні особливо цінна увага польських науковців до українського народного мистецтва. Так, 12 квітня 2022 року в Археологічному і етнографічному музеї у Лодзі відкрилася виставка «В діалозі. Українські традиції за польським столом» («W dialogu. Ukraińskie tradycje przy polskim stole»). Організувала виставку співробітниця музею, магістр Аліція Возняк, старша кураторка відділу народного одягу та текстилю, за підтримки адміністрації й інших працівників музею. Мета виставки - популяризація культури України. Організатори виставки сподіваються, що зали музею стануть простором взаємного українсько-польського відкриття культур, освітньою платформою обміну думками. Це буде місце зустрічі для родин, школярів, презентацій фільмів та інших мистецьких здобутків.

Прочитати повністю...

 



Новорічна імпреза в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва: «Мова емалі. Діалог з киянами»

 

Під час новорічних свят у залах Національного музею українського народного декоративного мистецтва (НМУНДМ) в Києві відбувається дивовижна за своєю чарівною красою виставка, яка сприймається справжнім різдвяним чудом. «Мова емалі. Діалог з киянами» - таку назву отримала персональна виставка київського художника-емальєра, члена Національної спілки художників України, лауреата Державної премії імені Катерини Білокур (2020), Державної премії імені Іллі Рєпіна (2021), Міжнародного бієнале декоративно-прикладного мистецтва (Ташкент, Узбекистан, 2021) Олексія Коваля. У відкритті новорічної імпрези брали участь виступами Генеральний директор НМУНДМ Людмила Строкова, голова секції декоративно-прикладного мистецтва Київської організації Національної спілки художників України Володимир Балибердін, науковий співробітник відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, кандидат мистецтвознавства Зоя Чегусова, автор мистецького проєкту - художник Олексій Коваль.

Прочитати повністю...

 



Заходи з нагоди відзначення 426-річчя від дня народження та 375 років від дня смерті Митрополита Київського, Галицького і всея Руси Петра Могили

 

Упродовж 12-13 січня 2022 року відбулися заходи з нагоди відзначення 426-річчя від дня народження та 375 років від дня смерті Митрополита Київського, Галицького і всея Руси Петра Могили. Зокрема, 12 січня провідний науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр», доктор історичних наук Т. Г. Рендюк уперше презентував широкій аудиторії науковців, краєзнавців, освітян, священиків, представників влади та громадських організації трирівневий науково-публіцистичний проєкт під назвою «Маловідомі сторінки життя Петра Могили» (н. п. Білогородка Київська область).

Прочитати повністю...